ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ρωτήστε μαςΚατηγορία: ΕγκυμοσύνηΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
kleio ρώτησε 6 μήνες πριν

Καλησπέρα σας.  Είμαι στη τέταρτη εβδομάδας κύησης κ θέλω να σας υποβάλλω ένα ερώτημα σχετικά με την διατροφή. Έφαγα μαλακό τυρί μπρί απο παστεριωμένο όμως γάλα, μη γνωρίζοντας οτι μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση. Πόσο επικίνδυνο θεωρείται? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

1 Απαντήσεις
Ηλίας Καρναβάς Ιατρός απάντησε6 μήνες πριν

καλησπέρα, η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο τυρί είναι απο τις τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη.
Ωστόσο η παστερίωση σχεδόν εκμηδενίζει την πιθανότητα μετάδοσης της λιστέριας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα συμπτώματα της λιστερίωσης ποικίλλουν σε ένταση. Η νόσος μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματική ή να εμφανίσετε πυρετούς με ρίγος, εμετούς και διάρροιες καθώς και μυαλγίες. Τα συμπτώματα μπορεί να καθυστερήσουν ως και 10 εβδομάδες να εμφανιστούν απο την βρώση της μολυσμένης τροφής. Σε οποιαδήποτε περίπτωση εμφανίσετε πυρετό θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας και ενδεχομένως να κάνετε αιματολογικό έλεγχο για την ανίχνευση πιθανής νόσου. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης μόλυνσης θα χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτική αγωγή η οποία συνήθως έχει πολύ καλά αποτελέσματα.