Ρωτήστε μαςASCUS (ΣYNEXEIA)
aimilia ρώτησε 3 μήνες πριν

Γιατρέ σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.Αντιγραφω το θέμα καθώς δεν μπορουσα να κάνω νέα προσθήκη.
Το hpv dna test βγηκε αρνητικό σε ολα (εγινε ελεγχος για 41 στελεχη του ιου high risk, probably high και low), οπότε και ο γιατρός μου ειπε οτι δε χρειάζεται να γίνει κολποσκόπιση για την ωρα μόνο ενα παπ σε 6 μηνες. Παρ ολα αυτα η τραχηλίτιδα δεν έχει ακομα αποσαφηνιστει. Θα προχωρουσατε σε κολποσκόπιση για την χραχηλίτιδα με hpv αρνητικο η θεωρειτε οτι δεν έχει χρησιμότητα?

Ειμαι 30 ετων, και πρόσφατα πήρα τα αποτελέσματα απο το thin prep στο οποιο εντοπίστηκαν asc-us
και χρόνια τραχηλίτιδα (παρουσια επιθυλιακών κυτταρων repair απο το τραχηλικό επιθήλιο). Η καλλιέργεια υγρού που έκανα παράλληλα βγήκε καθαρή.
Τραχηλίτιδα είχε φανει και στο παρελθόν αλλα επειδη δεν υπήρχε μικροβιακός παράγοντας ο γιατρός προτεινε να μη γίνει κατι.
Θα ηθελα να ρωτήσω τα εξής : Φαίνεται τραχηλίτιδα μη μικροβιακής αιτιολογίας. Απο που μπορεί αυτή να προέρχεται?
Τα ατυπα κυτταρα ascus περα απο ενδεχόμενη υπαρξη hpv, υπάρχει περίπτωση να συνέδέεται με τη χρονια τραχηλίτιδα?Ο γιατρός πρότεινε hpv test και στη συνέχεια κολποσκόπηση. Συμφωνείτε με αυτη την προσέγγιση?
Είμαι ιδιαίτερα στρεσαρισμένη.
ευχαριστω πολύ.

Ετικέτες ερώτησεις:hpv?
1 Απαντήσεις
0Θετική ΨήφοςΑρνητική Ψήφος
Ηλίας Καρναβάς Ιατρός απάντησε2 εβδομάδες πριν
Γειά σας, η ανίχνευση κυττάρων που υποδηλώνουν φλεγμονή μπορεί να παρατηρηθεί σε οξεία τραχηλίτιδα, χρόνια τραχηλίτιδα, εκτροπιο τραχήλου ή και σε τραυματισμό του τραχήλου. Όταν δεν ανιχνεύεται κάποιος μικροβιακός παράγοντας τότε το ιστορικό και η εικόνα του τραχήλου θα μας οδηγήσουν στην αντιμετώπιση. Δηλαδή εάν η τραχηλίτιδα είναι επαναλαμβανόμενη σε τεστ Παπ τότε δικαιολογουμαστε να κάνουμε κολποσκόπηση ή HPV DNA τεστ. Αν δεν είναι συχνό εύρημα και η μακροσκοπική εικόνα είναι καλή τότε απλά προβιοτικά στον κόλπο για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας είναι αρκετά. Σε ό,τι αφορά το ascus η καθοδήγηση που είχατε ήταν σωστή οπότε δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω. Και φυσικά σε έναν έντονα φλεγμονώδη τράχηλο το ascus δεν είναι απαραίτητο ότι συνδέεται με HPV λοίμωξη. Για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνηση είμαι στη διάθεσή σας.

1 Απαντήσεις
Ηλίας Καρναβάς Ιατρός απάντησε3 μήνες πριν

καλημέρα, με αρνητικό hpv dna τεστ δεν θα προχωρούσα σε κολποσκόπηση (πρέπει βέβαια να έχουμε υπόψιν και ποιό απο τα διαθέσιμα τεστ έγινε ώστε να έχουμε εικόνα της αξιοπιστίας). Στη συνέχεια ανάλογα με την εικόνα του τραχήλου θα προχωρούσα σε κάποια ενδεχομένως εμπειρική θεραπεία για την τραχηλίτιδα ή έστω σε προσπάθεια βελτίωσης της φυσικής άμυνας του οργανισμού στην περιοχή. Βέβαια η εικόνα του τραχήλου μας οδηγεί στα υπόλοιπα